ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Домашен Локум»Традиционен Български Домашен Локум

Традиционен Български Домашен Локум

Традиционен Български Домашен Локум
Снимка: Петя Страхилова
1 / 2
16/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20
"Веднъж опитате ли този домашен локум, повече никога няма да искате друг"

Необходими Продукти

  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • нишесте - 1 ч.ч.
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • розова вода - 50 мл
  • сладкарска боя - 1/4 ч.л.
  • подправки - по желание
  • ядки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете захарта, лимонтузуто и водата в тенджера да се варят на висока температура.

Разбийте нишестето с една чаша вода хубаво, за да няма бучки и след няколко минути го добавете към захарния сироп.

Когато заври, намалете котлона на по-ниска степен и го бъркайте непрекъснато.

След около 40 минути вече трябва да е достатъчно гъст, тогава вече може да го махнете от котлона.

Добавете розовата вода и боята, разбъркайте го добре и го изсипете в правоъгълна тавичка върху намазнена хартия за печене.

По желание може да добавите ядки в домашния локум. Покрийте го с фолио и оставете за няколко часа в хладилник.

Традиционният Български Домашен Локум се реже на кубчета и се овалва в пудра захар, кокосови стърготини или разтопен шоколад.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: