ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска саралия

Турска саралия

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
806
3k
6k
533
4
Турска саралия
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
07/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене70 мин.
Общо90 мин.
Порции8
"Обичаме сиропирани десерти, а турската саралия е право в десетката"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 пакет
  • орехи - 300 г смлени
  • канела - 2 ч.л.
  • за сиропа
  • захар - 500 г
  • течна глюкоза - 2 с.л.
  • вода - 300 мл
  • канела - 1 пръчка
  • карамфил - 5 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон, нарязана на едри парчета
  • лимонов сок - 1/2 бр. на 1/2 лимон
  • за намазване
  • масло - 125 г разтопено
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнем да приготвяме турската саралия, правим сиропа, защото той трябва да изстине напълно.

Приготвяме го, като в дълбока тенджера поставяме всички продукти за сиропа. Поставяме на котлона и оставяме да заври.

След което е вече заврял, оставяме да се вари още 5 минути. Премахваме от котлона и оставяме да се охлади.

Започваме да си приготвяме саралиите, като в съд смесваме разтопеното краве масло и олиото.

Развиваме корите, вземаме една кора, поръсваме с мазнината, отгоре слагаме втора кора, отново поръсваме и върху нея поръсваме и със смлените орехови ядки и с канелата.

Поставяме точилка и завиваме руло. Събираме от двете страни и оформяме хармоника, като внимателно изваждаме точилката.

Рулото поставяме в тавата, която сме намазнили. Така правим и с останалите кори.

Накрая нарязваме рулата с големина по избор, намазваме с останалата мазнина саралиите.

Поставяме в предварително загрята фурна на 150 градуса на вентилатор за 60-70 минути.

След като изтече времето премахваме и веднага заливаме баклавата с охладения сироп. Оставяме да си поеме сиропа и тогава консумираме.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: