ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Традиционен черешов пай

Традиционен черешов пай

marcheva14marcheva14
Новак
43823k33
Традиционен черешов пай
Снимка: marcheva14
17/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Рецепти като тази за толкова вкусен черешов пай карат хората да се влюбят в готвенето и да го правят всеки ден"

Необходими Продукти

  • За маслената кора
  • краве масло - 225 г на кубчета, студено
  • вода - около 60 - 70 мл ледена
  • брашно - 350 г
  • захар - 15 г
  • сол - 1 ч.л.
  • За черешовия пълнеж
  • захар - 150 г
  • череши - 1 кг
  • черешов ликьор - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 30 г
  • лимонов сок
  • ванилия екстракт - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • краве масло - 25 г
  • сметана - 2 с.л.
  • кафява захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа брашното, солта и захарта и ги разбъркайте с телена бъркалка. Нарежете студеното масло на кубчета и го добавете към тях. Разбъркайте всички продукти, така че да се получат маслени трохи. Налейте водата и си омесете маслено тесто. Сложете го за около 30 минути в хладилник.

През това време си пригответе черешовия пълнеж. Почистете черешите и ги изсипете в купа заедно със захарта, черешовия ликьор, лимоновия сок, солта и нишестето. Разбъркайте сместа и я оставете настрана.

Извадете вече охладеното тесто и отрежете 1/3 от него, която върнете в хладилника.

Разточете останалото тесто с дървена точилка и го пренесете в керамична форма.

Загладете дъното и го оформете добре, направете и борд отстрани.

Сложете го обратно в хладилника.

От заделеното тесто оформете звездички с формички и ги наредете върху хартия за печене.

Изсипете черешовия пълнеж в основното тесто заедно с образувалия се сироп.

Поставете малко масло на няколко место и намажете ръбовете със сметана.

Подредете звездичките отгоре, намажете ги със сметана и и ги поръсете със захар.

Сложете черешовия пай за около 15 минути на 220 °C, след това намалете градусите на 180 °C и го печете още около 25 минути.

Оставете го след това да се охлади малко.

Традиционният черешов пай се поднася със сметана или топка ванилов сладолед.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: