ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бадемова Торта»Торта с бадемови блатове и сметанов крем

Торта с бадемови блатове и сметанов крем

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
2651k3k231
Торта с бадемови блатове и сметанов крем
Снимка: Росица Петрова
17/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Някой днес има рожден ден, затова дори и да е непознат за нас човек, трябва да отбележим този ден подобаващо с една вкусна бадемова торта"

Необходими Продукти

  • блатове
  • жълтъци - 5 броя
  • пудра захар - 2 с.л.
  • бадеми - 200 грама сурови
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • захар - 80 грама
  • ванилия - 1 броя
  • крем
  • захар - 80 грама
  • жълтъци - 5 бр.
  • течна сметана - 250 мл
  • масло - 170 грама (меко)
  • ванилия - 1 брой
  • за украса
  • бадеми - 100 грама (филирани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо отделете белтъците от жълтъците.

Разбийте белтъците с помощта на миксер до получаване на пухкава пяна. Сипете към тях захарта и бъркайте до нейното разтопяване.

Смелете в блендер бадемите с пудрата захар. Настържете лимоновата кора от половин цитрус.

Към добре разбитите белтъци прибавете лимоновата кора, бадемите и ванилийката. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула до обединяване на сместа.

Разделете получената смес в две форми за печене, които са с диаметър 22-24 см. Предварително трябва да сте покрили формите с хартия за печене и да сте ги намазнили леко с олио.

Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Изпечете блатовете за тортата за около 15-тина минути всеки.

Махнете хартията от готовите блатове и ги охладете на решетка, докато се охладят напълно.

Започнете да приготвяте крема за тортата. Загрейте сметаната заедно със захарта в тенджерка.

Отделно разбийте жълтъците и внимателно добавете сметаната към тях, но бъркайте непрекъснато, за да се темперират успешно.

Върнете сметановия крем на огъня и бъркайте до неговото сгъстяване. Температурата на котлона трябва да е много ниска, за да не завира кремът.

Междувременно запечете филираните бадеми за няколко минути във фурната, докато порозовеят леко.

Щом кремът се охлади, разбийте мекото масло и го добавете към него. Бъркайте на най-ниската степен с миксер.

Идва ред на сглобяването на бадемовата торта. Редувайте блатове и крем, поръсете с бадемите и охладете в хладилник за няколко часа.

Тортата с бадемови блатове и сметанов крем е чудна!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: