Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баница на тиган»Баница на тиган с патладжани

Баница на тиган с патладжани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Баница на тиган с патладжани
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Хрупкава и много ароматна баница на тиган с патладжани ще радва всички днес вкъщи за обяд"

Необходими продукти

  • брашно - 155 г + за поръсване на плота
  • вода - 80 мл
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л. + за обилно намазняване на тигана
  • сол - 1 щипка
  • патладжан - 1 бр.
  • сирене - 140 г
  • пресен чесън - 1 стрък
  • яйчен белтък - 50 г
  • краве масло - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за незалепващ тиган с диаметър 25 см.

Пригответе плънката за баницата, като сготвите първо патладжана.

Разполовете го надлъжно, натрийте със сол и оставете да си пусне горчилката.

Измийте зеленчука, намажете го от всички страни със олио и изпечете в загрята на 200°C фурна за 30 минути или докато омекне добре. По желание може да си го изпечете и на тиган.

Отделете вътрешността на патладжана и я накълцайте. За такава малка баница ще ви трябва 200 г от месестата част на зеленчука.

Натрошете при нея сиренето, накълцайте и пресния чесън и добавете 40 г белтък. Ако сиренето не е много солено, може да си добавите и сол.

Замесете си тесто за баница, като пресеете брашното в купа и смесите със солта, водата, две лъжици олио, 10 грама белтък и чаена лъжица оцет. Месете върху леко набрашнен плот, докато стане гладко и еластично.

Ползвам специално брашно за баница на известна българска марка, което е чудесно за тази цел, и съм много доволна.

Разделете тестото на 4 топчета и всяко разточете на фина полупрозрачна кора. Поръсвайте си брашно, докато точите, и готовата кора мажете обилно с меко масло.

Разпределяйте от плънката, завивайте на охлюв и поставяйте в обилно намазнения тиган. Така процедирайте и с останалите кори, докато получите малка вита баница. Разбира се, ако искате да е двойно по-голяма, продуктите се удвояват и ще ни трябва по-голям тиган.

Аз предпочитам да не е чак толкова голям, за да е лесно за обръщане.

Намажете отгоре баницата с още масло или пък, ако ви е останал от яйчения белтък.

Печете на 4-5-та степен от 9 и отгоре покрийте с капак или алуминиево фолио.

Когато отдолу баницата се е зачервила добре, обърнете и от другата страна, но за по-кратко време. Накрая може да намалите котлона на 3-та степен.

Ако е поела мазнината, налейте си още олио и не се притеснявайте - домашно точените баници си искат мазнинка, за да станат както трябва.

Тази класика - баница на тиган с патладжани е семпла, но много вкусна. Хапвайте, докато е топла топла!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: