ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Постна картофена манджа с коприва и сливи

Постна картофена манджа с коприва и сливи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8052k15k713
Постна картофена манджа с коприва и сливи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
12/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
5
"И ние не очаквахме, че тази картофена манджа със сливи може да бъде толкова вкусничка"

Необходими Продукти

  • домати - 2 броя
  • коприва - 130 грама
  • лук - 1 глава
  • олио - 1 к.ч. пълна
  • сушени сливи - 8 - 10 броя
  • целина - 1 стрък
  • чушки - 2 (зелени)
  • картофи - 2 - 3 броя
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата е един от безценните пролетни дарове на природата, затова не пропускайте да я включите в менюто си и да се възползвате от полезните ѝ качества.

Попарете копривата във вряща вода за 1-2 минути. Отцедете и я накълцайте, премахнете стъблата.

Наситнете или смелете целината, лука и доматите. Запържете ги в сгорещеното олио, а след няколко минути добавете и чушките, които сте нарязали по-едро.

След 3-4 минути задушаване на зеленчуците добавете копривата и поръсете с червения пипер. Ако желаете, може да добавите 2 лъжици доматено пюре от концентрант.

Разбъркайте за кратко и прибавете към манджата едро нарязаните картофи и сините сливи.

Посолете зеленчуковата яхния и налейте 2 литра топла вода. Оставете да се готви на умерен огън до сваряване на картофите - 25-30 минути.

Ако ви се стори, че манджата не е достатъчно гъста, може да я сгъстите с лъжица брашно, разтворено в малко вода. В случай, че добавите брашно, гответе още 10-тина минути.

Постната картофена манджа с коприва и сливи е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: