Толстолоб филе на скара

01/05/2021
Приготвяне10 мин.
Готвене12 мин.
Общо22 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо55
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • толстолоб - 400 г филета с кожа
  • лимони - 1/2 бр.
  • зехтин - 3 с.л. + за поръсване при поднасяне
  • сол - 2 щипки
  • бял пипер - 2 щипки
  • сланина - за намазняване на скарата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Какво по-хубаво и леко хапване от една хубава риба на скара? Ако не сте опитвали досега толстолоб, каня ви да го направите.

Почистете добре филетата от кости, а кожата задължително оставете.

Мариновайте за два часа в сок от лимон, зехтин, сол и бял пипер.

Пригодете си скарата, като температурата не трябва да е много висока, нито пък прекалено ниска. Ако ползвате скара на дървени въглища, по-добре да остане на тлееща жар.

Намазнете със сланинка, за да не залепва рибата.

Маринованите филета подсушете с кухненска хартия, за да попие излишната влага.

Печете първо откъм страната на кожата за няколко минутки докато по крайчетата започне да губи прозрачния си оттенък. Тогава обърнете и от другата страна за 3-4 минутки.

Времето за печене на рибата зависи от дебелината на филетата и от вкуса на всеки един. При всички случаи не препичайте твърде много, за да не изсушите рибата.

Поднесете толстолоба на скара, поръсен със зехтин и по желание с гарнитура от картофки, свежа салата, сос или печени зеленчуци.

Толстолобът филе на скара е готов.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар