Начин на приготвяне
Накиснете червената леща във вода за 3-4 часа.
Отцедете, налейте нова вода и сварете за 15 минути. Благодарение на предварителното накисване, лещата се сварява много бързо.
Ако не е поела течността, я отцедете и оставете да изстине, като през това време продължете с направата на останалите компоненти от плънката за постната баница.
Почистете и накълцайте един стрък праз. Крайните му зелени части отстранете. Запържете в половината олио на умерен огън, само колкото да омекне, без да става златист.
Добавете сол, подправките и доматеното пюре и гответе за кратко до изпаряване на течността от доматите, ако има отделена такава.
Сложете накълцаните стръкчета магданоз и сварената леща и разбъркайте.
Разстелете една кора за баница и намажете с олио, а върху нея положете втора кора и разпределете от плънката за баницата с леща.
Завийте на руло и после на охлюв и поставете в намазнена тавичка с приблизителни размери 22-24 см.
Така процедирайте и с останалите кори. Ако ви остане плънка, си вземете още кори. За мен 8 са достатъчни за една по-малка баничка с повече количество плънка, но всичко е въпрос на вкус.
Намажете отгоре витата баница с олио и печете на 180 градуса до златист загар, около 30 минути.
Добър апетит с постната баница с червена леща и праз!