Постна баница с червена леща и праз

29/04/2021
Приготвяне18 мин.
Готвене30 мин.
Общо48 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо59
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете червената леща във вода за 3-4 часа.

Отцедете, налейте нова вода и сварете за 15 минути. Благодарение на предварителното накисване, лещата се сварява много бързо.

Ако не е поела течността, я отцедете и оставете да изстине, като през това време продължете с направата на останалите компоненти от плънката за постната баница.

Почистете и накълцайте един стрък праз. Крайните му зелени части отстранете. Запържете в половината олио на умерен огън, само колкото да омекне, без да става златист.

Добавете сол, подправките и доматеното пюре и гответе за кратко до изпаряване на течността от доматите, ако има отделена такава.

Сложете накълцаните стръкчета магданоз и сварената леща и разбъркайте.

Разстелете една кора за баница и намажете с олио, а върху нея положете втора кора и разпределете от плънката за баницата с леща.

Завийте на руло и после на охлюв и поставете в намазнена тавичка с приблизителни размери 22-24 см.

Така процедирайте и с останалите кори. Ако ви остане плънка, си вземете още кори. За мен 8 са достатъчни за една по-малка баничка с повече количество плънка, но всичко е въпрос на вкус.

Намажете отгоре витата баница с олио и печете на 180 градуса до златист загар, около 30 минути.

Добър апетит с постната баница с червена леща и праз!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар