Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Орео чийзкейк с Дулсе де лече

Орео чийзкейк с Дулсе де лече

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Орео чийзкейк с Дулсе де лече
Снимка: Росица Петрова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Такава вкусотия като този орео чийзкейк едва ли някога изобщо сте опитвали"

Необходими продукти

  • за бисквитения блат
  • бисквити - 1 пакет Орео
  • краве масло - 60 г
  • орехов крокан - 40 г
  • за чийзкрема
  • маскарпоне - 250 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • дулсе де лече - 200 г (1/2 опаковка)
  • бисквити - 1/2 пакет Орео
  • за глазурата
  • шоколад - 70 г (минимум 50 % какао)
  • течна сметана - 70 мл
  • за декорация
  • бисквити - 1/2 пакет Орео
  • орехов крокан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на този чийзкейк Орео ще ви е необходима малка форма за торта със свалящ се борд и с диаметър 18 см. За форма с диаметър 24-26 сантиметра увеличете двойно количествата.

Преди да започнете с направата на чийзкейка, първо трябва да си направите ореховия крокан.

За целта сложете равни количества орехови ядки и кристална захар в незалепващ сух тиган. Бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтопи и карамелизира, до светъл карамелен цвят. Внимавайте да не прегори, защото ще нагарча.

Щом кроканът е готов, го изсипете върху хартия за печене и разстелете на тънък слой, докато е още горещ.

Оставете да изстине напълно и след това начупете и смелете с помощта на блендер на дребни парченца. Направете това на кратки пулсации, за да не стане на прах, а да се усеща приятна хрупкавост.

Ако ви остане крокан, съхранявайте в хладилник в затворен съд, до няколко седмици.

Щом сте готови с крокана, може да започнете да приготвяте ефектния чийзкейк.

Смелете един пакет бисквити Орео в блендер. Прибавете към тях разтопено масло и разбъркайте. Прибавете малко от ореховия крокан и оформете блат като притискате.

Поставете блата в хладилник за 20-30 минути а през това време пригответе чийзкрема.

В купа смесете карамелизираното кондензирано мляко (дулсе де лече) и маскарпонето. Разбъркайте до еднородна смес. След това прибавете заквасената сметана. Отново разбъркайте.

Накрая добавете начупени на дребни парченца половин пакет бисквити Орео. Разбъркайте и изсипете сместа върху охладения вече блат. Върнете в хладилника за няколко часа, докато сместа стегне.

След това пригответе шоколадовата глазура.

Загрейте сметаната до степен на завиране. Махнете от котлона и начупете вътре шоколада, начупен на парчета. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Оставете леко да се охлади и след това залейте чийзкейка.

Декорирайте с няколко бисквитки Орео и поръсете с орехов крокан.

Върнете в хладилника за още един час и след това се насладете на този карамелен Орео чийзкейк с Дулсе де лече.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: