Начин на приготвяне
За приготвянето на този чийзкейк Орео ще ви е необходима малка форма за торта със свалящ се борд и с диаметър 18 см. За форма с диаметър 24-26 сантиметра увеличете двойно количествата.
Преди да започнете с направата на чийзкейка, първо трябва да си направите ореховия крокан.
За целта сложете равни количества орехови ядки и кристална захар в незалепващ сух тиган. Бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтопи и карамелизира, до светъл карамелен цвят. Внимавайте да не прегори, защото ще нагарча.
Щом кроканът е готов, го изсипете върху хартия за печене и разстелете на тънък слой, докато е още горещ.
Оставете да изстине напълно и след това начупете и смелете с помощта на блендер на дребни парченца. Направете това на кратки пулсации, за да не стане на прах, а да се усеща приятна хрупкавост.
Ако ви остане крокан, съхранявайте в хладилник в затворен съд, до няколко седмици.
Щом сте готови с крокана, може да започнете да приготвяте ефектния чийзкейк.
Смелете един пакет бисквити Орео в блендер. Прибавете към тях разтопено масло и разбъркайте. Прибавете малко от ореховия крокан и оформете блат като притискате.
Поставете блата в хладилник за 20-30 минути а през това време пригответе чийзкрема.
В купа смесете карамелизираното кондензирано мляко (дулсе де лече) и маскарпонето. Разбъркайте до еднородна смес. След това прибавете заквасената сметана. Отново разбъркайте.
Накрая добавете начупени на дребни парченца половин пакет бисквити Орео. Разбъркайте и изсипете сместа върху охладения вече блат. Върнете в хладилника за няколко часа, докато сместа стегне.
След това пригответе шоколадовата глазура.
Загрейте сметаната до степен на завиране. Махнете от котлона и начупете вътре шоколада, начупен на парчета. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Оставете леко да се охлади и след това залейте чийзкейка.
Декорирайте с няколко бисквитки Орео и поръсете с орехов крокан.
Върнете в хладилника за още един час и след това се насладете на този карамелен Орео чийзкейк с Дулсе де лече.
Да ви е сладко!