ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Печена пъстърва под морска сол

Печена пъстърва под морска сол

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
712283k48
Печена пъстърва под морска сол
Снимка: Анонимен
1 / 2
23/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • морска сол - 2 килограма (едра)
  • сьомгова пъстърва - 1.3 кг (цяла риба)
  • черен пипер - 2 с.л.
  • мащерка - 6 - 7 стръка, прясна
  • лимонов сок - 120 мл прясно изцеден
  • лимони - 8 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запазете опашката и главата на почистената сьомгова пъстърва.

Сложете в коремчето на рибата резените лимон, мащерката и поръсете с малко черен пипер. Отгоре върху рибата също подредете лимонови резени и мащерка.

Смесете настърганата кора от шесте лимона с черния пипер, разбъркайте заедно с морската сол. Добавете и лимоновия сок, разбъркайте пак.

Сложете хартия за печене в тава. Върху нея сипете 1/3 от ароматизираната сол и я растелете равномерно.

Отгоре сложете рибата, след което я покрийте напълно с останалата сол. Потупвайте внимателно, за да се слепи добре солта.

Загрейте фурната на 180-200 градуса и печете рибата до готовност - около 50 минути.

Изчакайте рибата да изстине и с помощта на предмет почукайте по солта, за да се разчупи. Внимателно я махнете и извадете рибата.

Сервирайте вкусната риба със салата по избор.

Печената пъстърва под морска сол е чудна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: