Ябълков сладкиш с орехи и джинджифил

Ябълков сладкиш с орехи и джинджифил
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 2
31/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Сготви70 мин.
Общо85 мин.
Порции10
"Истински разкош е този ябълков сладкиш с орехи и джинджифил"

Необходими Продукти

  • за ябълковото пюре
  • ябълки - 3 бр.
  • сок от лимон - 3 с.л. прясно изцеден
  • джинджифил - колкото орех
  • захар - 4 с.л. с връх
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • вода - около 1 к.ч.
  • За тестото
  • брашно - 180 г
  • бакпулвер - 15 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • олио - 90 г
  • За коричката
  • орехи - 100 г ядки
  • краве масло - 100 г меко
  • яйца - 1 бр. голямо
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • пудра захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и почистете ябълките от семкитеи дръжките. Направете същото с джинджифила. Нарежете на ситно, засипете ваниловата и обикновената захар, сока от лимон и водата. Поставете на котлона, за да заври.

Ябълките трябва да се карамелизират и да станат меки, за да може да приготвите ябълково пюре. Следете да не изгорят. Щом са готови, пасирайте с помощта на пасатор.

Пригответе тестото като първо разбивете захарта с яйцата. Добавете солта. Бавно добавете млякото и олиото без да спирате да разбивате. Към тази яйчена смес прибавете малко по малко брашното, предварително смесено с бакпулвера. Разбъркайте добре.

Изсипете сместа за разкошния ябълков сладкиш в тава 28 см, която вече сте поръсили с мазнина и брашно и сте застлали с хартия за печене. Печете за половин час на 180 градуса.

Когато е готов, оставете за още пет минути на отворена врата да си обере топлото. Охладете на решетка.

Разрежете готовия блат по средата. С помощта на лъжица или шпатула нанесете от пюрето върху едната част, а отгоре поставете другата.

Загрейте фурната на 200 градуса за да приготвите хрупкавата коричка на този прекрасен сладкиш. В подходяща купа разбийте пудрата захар с яйцето. Добавете маслото малко по малко, може да го нарежете на парченца. Разбийте много добре без прекъсване.

Наситнете орехите, сипете в получената смес, добавете и ваниловата захар. Хубаво объркайте и намажете върху втората част от разрязания блат.

Печете за около 10 мин. или до запичане на коричката. Извадете и оставете да изстине.

Когато ябълковият сладкиш с орехи и джинджифил е охладен, нарежете и поднесете!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: