Пастърма от свинско бон филе

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
33
128
3k
6
09/03/2021
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо88
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре свинското бонфиле и го разрежете на две по дължина. Хубаво е да не използвате не много дебело месо (около 4-5 см), за да може да се изсуши добре в домашни условия. Почистете го добре от сухожилия и ципи.

В съд сипете едра морска сол, която да покрие дъното около 1 см. Сложете отгоре месото и плътно го покрийте с морска сол. Сложете съда в хладилник за 48 часа. След това изплакнете месото, накиснете го във вода и оставете в хладилник за около 12 часа, като през това време я смените 2-3 пъти.

Вариациите на подправките са различни, а количеството и съотношението им е според вкуса ви. Смесете избраните количества подправки и ги разстелете върху домакинска хартия.

Оваляйте парчетата месо и притискайте, за да може подправките да полепнат от всички страни. Прободете свинското с дебел конец и го увийте добре в тензух - така въздухът ще циркулира хубаво и месото ще съхне по-добре, а подправките няма да падат.

Времето за сушене на пастърмата е различно - зависи от температурата навън, от дебелината на месото от влажността на месото. Готовата пастърма е лека и стегната, но внимавайте да не я пресушите.

Ако времето навън е прекалено топло, може да я изсушите в хладилник. Времето за сушене в този случай ще се увеличи - около 20 дни, но мезето ще е много вкусно.

В случай, че трябва да сушите пастърмата в хладилник, сложете на дъното на съда клонти от асма или вишна. Обръщайте осоленото изкиснато месо през ден.

Пастърмата от свинско бон филе е чудно зимно мезе!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар