ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Арабски Питки»Арабски питки с пълнозърнесто брашно

Арабски питки с пълнозърнесто брашно

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9023k7k2k6
Арабски питки с пълнозърнесто брашно
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
01/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Тези арабски питки може да сервирате с домашна разядка по желание"

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха
  • брашно - 4 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • захар - щипка за закваската
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа си изсипваме маята, захарта, прибавяме 1 супена лъжица брашно и малко от хладката вода. Разбъркваме всичко това и оставяме настрана.

Когато маята се активира, добавяме водата, солта, зехтина и половината от брашното. Разбъркваме с дървена лъжица в една посока, докато сместа стане хомогенна.

Добавяме и останалото брашно и започваме да месим арабския хляб на ръка.

Готовото омесено тесто покриваме с фолио и оставяме да втаса, докато увеличи двойно обема си. Размесваме отново и пак покриваме с кърпа.

Набрашняваме си ръцете и разделяме тестото на 12 еднакви топчета. От всяко от тях оформяме кръгла, плоска питка с диаметър около 20 см.

Питките, които сме приготвили, завиваме с кърпа, за да не съхнат. Поставяме си тиган, аз ползвах грил тиган, на котлона.

Когато повърхността се загрее силно, поставяме арабската питка.

Печем 15-20 секунди, след което обръщаме от другата страна за около 1 минута, след това обърнете отново до готовност.

Когато питките се пекат, в тестото се надигат балони, които с помощта на кърпа притискаме.

Арабските питки с пълнозърнесто брашно може да поднесем с апетитна домашна разядка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: