Класическо хачапури по аджарски

27/02/2021
Приготвяне25 мин.
Готвене22 мин.
Общо47 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо131
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • Тесто
  • брашно - 540 г + за поръсване
  • вода - 150 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйце - 1 бр.
  • мая - 15 г жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 20 мл. + за намазняване на ръцете
  • Плънка
  • кашкавал - 200 г
  • сирене - 200 г
  • яйца - 5 бр. или само жълтъците им
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натрошете маята при леко затоплените вода и мляко. Сложете захарта и разбъркайте, докато се разтворят.

2. Пресейте брашното върху кухненски плот или в голяма купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете течността с маята (не е нужно да се чака да шупва), белтъка на яйцето, леко разбит със солта и олиото.

3. Замесете гладко тесто, като си поръсвате брашно и намазнявате ръце, докато месите, за да не ви лепне в началото.

4. Сложете тестото в намазнена купа, покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете да втаса за 1 час.

5. Разделете готовото втасало тесто на 5 еднакви части и всяка от тях разточвайте на кръгла, не много тънка кора. Поръсете по цялата и повърхност настърган кашкавал и от два от краищата навийте, за да се получи борд, пълен с кашкавал. Двата отворени края съединете и ще получите лодка. Във вътрешността и върху кашкавала натрошете и от сиренето.

6. Подредете всички хачапури в тава покрита с хартия за печене оставяйки разстояние една от друга. При нужда ползвайте и втора тава, в случай, че в една не се събират и петте. Оставете ги да втасат още веднъж за 30-40 минути.

7. Намажете ръбчетата/бордове на хачапурите по аджарски с разбит жълтък и печете в загрята на 170 градуса фурна 15-20 минути.

Извадете и чукнете яйцата - във всяка от лодките по едно.

Пъхнете отново във фурната за кратко.

Може да направите и друго - да изпечете напълно и тогава във всяка лодка да сложите по един само жълтък и малко масло. Така жълтъка ще се сготви от топлината, но ще остане и малко течен.

8. Готовите хачапури намажете с масло и хапвайте топли. Ако обичате пиде, то тогава ще оцените и тези вкусни пълнени хлебчета, които наподобяват и пици с яйце.

Добър апетит.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар