ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ризото»Постно ризото с гъби и грах

Постно ризото с гъби и грах

Албена АсеноваАлбена Асенова
Ветеран
6673k2k9122
Постно ризото с гъби и грах
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
22/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Не е нужно да има месо, за да ни е вкусно - постно ризото с гъби и грах"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • олио
  • гъби - 200 г
  • ориз арборио - 1 ч.ч.
  • консервиран грах - 1 к.ч.
  • зеленчуков бульон - 4 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • подправки за ризото - 1 с.л. Карл Отто (не е задължително)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите, в случая печурки, се почистват и нарязват на филийки. Запържват се в сгорещено олио и след като станат златисти се изваждат от тигана.

На тяхно място се слага нарязаният на ситно лук. Щом стане златист се прибавя предварително измитият ориз и един черпак от бульона.

Оризът се разбърква периодично, като щом поеме бульона се налива още от него и така до пълното му абсорбиране от ориза.

Когато ризотото е почти готово се прибавя отцедения грах, сол на вкус, смлян черен пипер и готовата подправка за ризото.

Накрая се добавят и изпържените гъби. Постното ризото се сервира топло и поръсено с нарязан на дребно пресен магданоз.

Постното ризото с гъби и грах е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: