ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Постен шоколадов кекс

Постен шоколадов кекс

Постен шоколадов кекс
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
15/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Шоколадов кекс, подходящ за пости, за гости и за всеки ден"

Необходими Продукти

  • банани - 1
  • рожков - 3 пълни ч.л.
  • царевичен грис - ½ ч.чаша
  • пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
  • овесени ядки - 1 ч.ч. фини
  • черен шоколад - 2 - 3 с.л. (или какаови зърна) счукани на малки парченца
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • ванилия - 1 пакетче по желание
  • какао - 3 ч.л. на прах
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 4 ч.л. ябълков
  • шарлан - 5 с.л.
  • вода - 1 ч.чаша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо смесесете сухите съставки - сипете в дълбока купа пълнозърнестото брашно, царевичния грис, кафявата захар, овесените ядки, счуканите какаови зърна или черен шоколад, какаото, брашното от рожков и ванилията. Разбъркайте добре.

Добавете намачкания банан, шарлана и содата с ябълковия оцет. Отново разбъркайте и постепенно сипете водата, смесете добре всичко. Оставете за 10-тина минути, за да омекнат овесените ядки и да попият течността.

Намажете малка тавичка с шарлан и я набрашнете с пълнозърнесто брашно. Изсипете кексовата смес и я разстелете.

Печете веган сладкиша в загрята на 160 градуса фурна 40-50 минути. Оставете кекса да престои и го нарежете преди сервиране.

Постният шоколадов кекс е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: