ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфета»Разкошно ягодово парфе

Разкошно ягодово парфе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k663
Разкошно ягодово парфе
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
05/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
37 мин.
Порции
12
"Комбинация от ягоди и сметана е любима на всекиго, но още по-любимо може да се окаже това ягодово парфе, опитайте задължително тази рецепта"

Необходими Продукти

  • ягоди - 500 грама
  • захар - 200 грама
  • сметана - 500 мл течна, сладкарска, неподсладена
  • лимони - 1/2 бр. сока
  • желатин - 16 грама
  • Блат
  • брашно - 70 г
  • захар - 60 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо измийте и почистете ягодите, пасирайте ги до получаване на пюре. Не е необходимо да стават на каша, може да има малки парченца.

Сипете ги заедно с 200 г от захарта и лимоновия сок в тенджера и варете за 10-тина минути на умерен огън (температурата не надвишава 100 градуса). Готовото сладко от ягоди охладете за няколко минути.

Междувременно накиснете желатина в студена вода, за да набъбне. Отцедете хубаво готовия желатин и го добавете към ягодите. Оставете сместа да се охлажда.

Изпечете блата през това време. Разбийте на пяна яйцата заедно със захарта и щипка сол - сместа хубаво трябва побелее.

Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте. Сипете сместа за блата в намазнена и набрашнена форма с откопчаващо се дъно.

Печете на 180 градуса за около 10-12 минути. Щом сладкото и блатът са напълно охладени, разбийте сметаната на пухкав крем.

Смесете ягодите със сметановата смес и внимателно сипете върху блата. Приберете в хладилник парфето за един ден - трябва да стегне хубаво.

Разкошното ягодово парфе е готово.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: