Тиквен крем карамел

Тиквен крем карамел
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 2
18/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции11
"Крем карамел, но необикновен - с тиква, непременно го опитайте"

Необходими Продукти

  • тиква - 500 грама сварена, пюрирана
  • течна сметана - 500 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 5
  • захар - 200 грама + 80 г за карамела
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Използвайте тиквено пюре, което не е прекалено течно и воднисто.

Първо разбийте яйцата до втечняване, но без да се получава пухкава пяна. Добавете към тях сметаната и млякото, сипете захарта и тиквеното пюре.

Бъркайте до разтварянето на захарните кристали. Ако пък не искате крем карамелът да е толкова сладък, може да намалите количеството на захарта.

Карамелизирайте захарта за карамела и сипете на дъното на правоъгълна форма за кекс.

Щом карамелът се втвърди, сипете сместа и поставете съд в друг, по-голям, в който е налята вода, стигаща до половината на формата с крем карамела.

Поставете крема в загрята на 130 градуса фурна и печете около 2 часа, а в края може да увеличите градусите до 140. Така водата няма да заври.

Наглеждайте водата по време на печенето и няколко пъти да сложите лед, за да не стане твърде гореща.

Крем карамелът е готов, когато при докосване се усеща плътен, но не прекалено твърд.

Изключете фурната и оставете да изстине вътре в нея. След това го прехвърлете в хладилник, за да се охлади. Обърнете върху поднос десерта и сервирайте.

Тиквеният крем карамел е готов.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: