ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Пухкава Маслена Питка

Пухкава Маслена Питка

Пухкава Маслена Питка
Снимка: Веселина Константинова
22/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Разчупваме маслената питка и си хапваме с усмивка - толкова е пухкава и мекичка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете маята в хладка вода с лъжица брашно и захарта. Щом маята се активира, сипете я при предварително пресятото брашно.

Добавете половината от разтопеното масло, солта, киселото мляко и чукнете вътре яйцата.

Разбъркайте с помощта на лъжица, за да се образуват трохи. Месете до получаването на меко и гладко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно или вода.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса. Щом тестото удвои обема си, махнете кърпата и го разделете на 4 топки.

Разточете всяка топка на кора. Намажете корите с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. Подредете корите една върху друга и завийте на руло.

Нарежете готовото руло на парчета, всяко парче прегънете на две и след това наредете в тава.

Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък и изпечете в умерено загрята фурна до златист цвят.

Пухкавата Маслена Питка е готова.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: