ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Лесно панетоне без месене

Лесно панетоне без месене

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
2701k4k265
Лесно панетоне без месене
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
14/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • яйца - 3 жълтъка + 1 яйце
  • захар - 4 с.л.
  • подсладител - 1 с.л. течен
  • прясно мляко - 3/4 ч.ч.
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 2 ч.ч. + 3 с.л. тип 00
  • сол - 1 щипка
  • шоколад - 100 г
  • портокали - 1 бр. само кората
  • есенция портокал - 1 ч.л.
  • масло - 100 г меко
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и 1 с.л. от захарта. Покрийте съда и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

В друг съд разбийте жълтъците, цялото яйце и останалата захар.

Прибавете към тях сместа с маята, течния подсладител и щипка сол.

Започнете да добавяте по малко от брашното, бъркайки. Трябва да се получи много гъсто и лепкаво тесто, което трудно се бърка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Това зависи от големината на яйцата.

Сега е моментът да добавите и фино настърганата портокалова кора.

Накрая прибавете маслото, лъжица по лъжица, като бъркате след всяка добавена, докато се усвои напълно.

Поставете тестото в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и сложете в хладилник за 10-12 часа.

След това извадете тестото от хладилника и го разстелете върху леко набрашнена повърхност, като му придадете правоъгълна форма.

Поръсете с шоколада, който предварително сте нарязали на дребни кубчета, и навийте на руло.

Поставете рулото във форма за панетоне с размери 10/14 и оставете на топло за около два часа. Тестото трябва да утрои обема си и почти да изпълни формата.

Аз го сложих във фурната, която включих на 30-40 градуса.

Когато тесто е готово, го намажете с разбито яйце и сложете да се пече на 180 градуса за около 30 минути.

По средата на печенето може да сложите лист алуминиево фолио, ако е започнало да се запича.

За готовност проверявайте с дървено шишче.

След изпичане оставете лесно панетоне без месене напълно да се охлади и чак тогава нарежете.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: