ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Козуначени курабийки за Великден

Козуначени курабийки за Великден

EfrosiaEfrosia
Джедай
5071k112k
Козуначени курабийки за Великден
Снимка: Мария Доева
11/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"И тъй като наближава Великден, ще ви зарадваме с една рецепта за козуначени курабийки, които само за 40 минути може да приготвите"

Необходими Продукти

  • орехи - 50 грама смлени, за поръсване
  • брашно - около 700 г
  • яйца - 2 + 1 жълтък за намазване
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • мазнина - 1/2 ч.ч. мас или масло
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • сода - 1 ч.л. равна бикарбонат
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разбийте яйцата заедно със захарта. Добавете към тях киселото мляко с угасените в него 2 вида сода.

Разбъркайте добре и добавете мазнината, кората от лимон и накрая - пресятото брашно. Постепенно замесете гладко тесто.

От него може да късате топчета и да ги сплесквате или да ги разточите и изрежете в желаните от вас форми курабии. Подредете ги в тава с хартия за печене.

Намажете ги със смес от разбития с малко олио жълтък и смлени орехи.

Поръсете всяка курабийка със захар. Печете в умерено загрята фурна до готовност.

Козуначените курабийки за Великден са много сполучливи.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: