ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Домашна питка Слънце

Домашна питка Слънце

Домашна питка Слънце
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 6
05/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г + за поръсване на плота
  • прясно мляко - 200 мл леко затоплено
  • кисело мляко - 120 г
  • яйца - 1 бр. голямо
  • мая - 16 г жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 35 мл.
  • краве масло - 9 с.л. меко
  • семена - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в прясното мляко и се завиват с кърпа за 10 минути.

2. Брашното се пресява и в средата се оформя кладенче. В него се сипва солта с киселото мляко, белтъка на яйцето (40-45 г. белтък), олиото и шупналата мая.

3. Омесва се гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Прибира се в намазнена купа, покрива се със прозрачно домакинско фолио и се оставя за 1 час в топло помещение.

4. Втасалото тесто се разделя на части - 1 малка и една голяма топка. Останалата най- голяма част се разделя на още 3 равни по тежест и големина парчета. Намасляват се с маслото, за да не засъхват, докато трае оформянето на домашната питка.

5. Трите еднакви топки тесто се разточват на тънки кори с диаметъра на тавичката (28-30 см). Всяка се маже обилно с меко масло.

6. Трипластната кора се полага в намазнената тава и се прави прорез на кръст от центъра, без да се стига до края. Всеки от получените триъгълници се реже по същия начин на още 2 триъгълника, така че да станат общо 12. Върха на всеки се изтегля и подвива под основата, като се изважда отдолу и завива. С шишче се притиска през средата, за да се образува гънка.

7. Другата голяма точка тесто се разделя също на три равни части и се разточва по същия начин. Този път обаче разрезите стигат до края. Триъгълниците се прегъват я в тънката част отново се притискат с шишчето.

Подреждат се до другите оформени лъчи в тавата, като в центъра остава дупка. В нея се поставя и последната, най- малка топка тесто.

8. Питката Слънце се оставя да втаса докато увеличи обема си почти тройно.

Намазва се с разбит с малко вода и олио жълтък и по желание красивата питка се поръсва със семена.

9. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или до хубав златист загар на питката със семена. Ако много бързо почервенее, но имате съмнения, че не е доопечена, се поставя отгоре пласт алуминиево фолио.

10. Готовата домашна питка Слънце се завива с кърпа за 5-10 минути докато е топла, след това може да се поднесе на момента или да се изчака да изстине върху решетка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: