ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Празнична Обредна Погача

Празнична Обредна Погача

Празнична Обредна Погача
Снимка: Петя Страхилова
02/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции12
"Щом на празничната трапеза има топла питка, значи всички ще бъдат щастливи и сити"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо смесете маята с прясното мляко. Добавете щипка сол и захар, поръсете с брашно.

Пресейте брашно - около 1 кг. Щом шупне маята, угасете содата в киселото мляко.

Прибавете солта към брашното, прясното и киселото мляко. Замесете тесто, което не трябва да е много твърдо. Оставете го да престои няколко часа в хладилник - най-добре цяла нощ.

Извадете охладеното тесто от хладилника, размесете и оформете погачата. Между пластовете й разпределете 125 г масло и разточвайте с точилка. Оставете отново да втасва.

Щом питката е готова я намажете с разбитото с малко олио яйце. Поръсете питката със сусам, мак и каквито семена пожелаете.

Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Тестото е подходящо и за пици, мекици и други тестени изделия.

Празничната Обредна Погача е готова.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: