ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Пухкава Питка Слънце

Пухкава Питка Слънце

Пухкава Питка Слънце
Снимка: Admin
1 / 2ВИДЕО
04/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
9
"Една пухкава питка в комбинация с вкусно основно ястие може да зарадва цялото семейство, а защо да не бъде и красиво поднесена във формата на слънце?!"

Необходими Продукти

  • мая за хляб - 1 пакет
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. (единият жълтък се отделя за намазване на питката)
  • масло - 125 гр.
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • брашно - колкото поеме (4 - 5 ч.ч.)
  • За поръсване
  • мак
  • сусам
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта и малко топла вода, оставете настрани да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче.

В него сипете млякото, цялото яйце и белтъка (предварително разбити), солта и половината от маслото, което предварително сте разтопили. Постепенно замесете меко тесто и го прехвърлете в намазнена купа.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло. След като удвои обема си, премесете тестото отново.

Оставете да втаса втори път, сле което вече може да се заемете с оформянето на питката. Разделете тестото на 9 части - 4 големи, 4 малки и една най-голяма (за средата). По-големите топки тесто разточете на кръгове и ги наредете един върху друг в тавата, като ги намажете останалата половина масло.

Разрежете през средата като звезда - разрезите не бива да стигат до края на кръга, а получените ъгълчета отворете навън. По-малките топки тесто разточете по същия начин.

Намазнете и ги поставете в получения кръг, разрежете и също обърнете с ъгълчетата навън.

В средата на питката сложете най-голямата топка тесто. Оставете питката да втаса на топло.

След това я намажете с жълтък и посипете със сусам, маково семе и кашкавал. Печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Пухкавата Питка Слънце е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: