ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Класически боб в гърне

Класически боб в гърне

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
712313k60
03/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Трябва ви само по-голямо гърне, защото рецепта за приготвяне на този уникално вкусен боб е вече тук"

Необходими Продукти

  • зеленчуков бульон - 1600 мл
  • лук - 1 глави
  • праз - 2 парченца от бялата част
  • чушки - 1 червена
  • чушки - 1 суха
  • моркови - 2
  • доматена салца - 1 к.чаша
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр., суха
  • джоджен - 1/2 връзка, пресен или сух
  • девесил - 1 - 2 листенца
  • растителна мазнина - 6 с.л.
  • сол
  • За тестото
  • брашно
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода от вечерта.

На следващия ден измийте и почистете зеленчуците. Нарежете на ситно морковите, праза, лука и чушката, а за по-бързо може да ги блендирате заедно.

Прехвърлете ги в тенджера с вода. Добавете и сухата чушка, задушете под капак до омекване на зеленчуците. В този момент добавете и доматената салца с олиото и червения пипер.

Измийте боба и го сложете в съд на котлона със студена вода - колкото да го покрие. След като кипне водата, я изхвърлете.

Сипете боба в гърне и го залейте с горещия бульон със зеленчуците. Сложете капака.

От вода и брашно замесете топка тесто, с което старателно запечатайте капака. Оставете да къкри на бавен огън 90-120 минути.

Махнете тестото и посолете бобената яхния, добавете лютата чушка, джоджена и девесила. След 10-тина минути ястието е готово.

Класическият боб в гърне е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: