Поширани яйца с аспержи

Поширани яйца с аспержи
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 4
03/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне12 мин.
Сготви14 мин.
Общо26 мин.
Порции3

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • аспержи - 250 г тънки, зелени
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте вода на умерен огън с щипка- две сол и лъжица оцет.

Поширайте яйцата, като директно ги чукнете вътре, изчаквате да се забулят и изваждате с решетъчна лъжица. Другият вариант, който ви гарантира, че няма да се разпаднат, е да завиете всяко яйце в прозрачно домакинско фолио, намазнено със зехтин. Хващате като вързопче и потапяте във врящата вода. Тъй като фолиото омеква, може да го закрепите за стените на съда и така да оставите да се сготвят до желаната степен.

Аспержите почистете като скършите краищата в основата - там, където започват да стават крехки. Тънките зелени аспержи нямат нужда от белене, затова само измийте и подсушете добре.

Загрейте тиган с малко зехтин и сол на дъното. Сложете аспержите и запечете до приятен загар на силен огън-3-4 минути.

Извадете ги и на тяхно място сложете още мазнинка и скилидките чесън нарязани на тънки филийки. Запържете ги до златисто и веднага извадете, за да не прегорят.

Сервирайте пошираните яйца с аспержите, поръсени с чесъна и прясно смлян черен пипер.

Допълнила съм ястието с майонеза, смесена с щипка шафран на прах. По този начин се получи красива декорация на чинията, нанесена с кухненска четка. Вкусът на шафрановата майонеза също си отива много с яйцата и аспержите.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: