ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Терин»Патладжанен терин с богата плънка

Патладжанен терин с богата плънка

Патладжанен терин с богата плънка
Снимка: Веселина Константинова
22/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 - 4 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 3 - 4 бр. червени, печени /може и от буркан/
  • сирене - 300 г
  • пушено сирене - 100 г
  • чери домати - 3 - 4 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • пресен лук - 2 стръка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • мащерка
  • риган
  • черен пипер
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните обелете и ги нарежете на лентички с помощта на белачка. Накиснете ги в подсолена вода, за да се махне горчивината. Изплакнете и подсушете.

Изпържете лентичките до златист загар от двете страни. След това нарежете морковите и също ги запържете.

Сиренето намачкайте, добавете две от чушките и чесъна, накълцани на дребно. Сложете пушеното сирене и яйцата. Овкусете с подправките.

Вземете тава за печене, намазнете дъното и стените ѝ. Сложете пържените патладжани по тях, застъпвайки лентите. На дъното сложете другите две чушки и морковите.

Отгоре сипете плънката за патладжанения терин и я завийте с парченцата патладжан. Печете до златисто и готовност.

Готовия зеленчуков терин оставете да изстине и сипете в чиния. Трябва да го отлепите от стените на тава. Може да го направите с шпатула.

Допълнете патладжанения терин с богата плънка с гарнитура от чери домати, моркови и пушено сирене. Поръсете с малко мащерка и риган.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: