ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни зелеви сарми на фурна

Постни зелеви сарми на фурна

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
2511k3k184
Постни зелеви сарми на фурна
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
27/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средна зелка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 2 бр.
  • олио - 100 мл
  • сол
  • джоджен
  • черен пипер
  • червен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зелевите листа от дебелите кочани.

Нарежете лука и праза на ситно. Настържете морковите на едро ренде.

Загрейте част от олиото и задушете в него лука, морковите и праза.

Щом омекнат, добавете ориза, предварително добре измит. Запържете го за няколко минути, докато стане прозрачен.

Прибавете подправките и 2 чаени чаши топла вода, както и сол на вкус.

Гответе на среден котлон, докато оризът абсорбира водата. Оставете плънката леко да се охлади.

След това направете сармите. Нареждайте ги в йенски съд, който предварително сте намазали с олио.

Когато сте готови със всички постни сарми добавете още една чаша вода или колкото да се облеят. Залейте с останалото олио и сложете капака на съда. Може да ползвате и глинен съд.

Сложете да се пекат в студена фурна, която включете на 200 градуса за 30 минути. След това намалете температурата на 180 градуса и печете още един час.

Тези постни зелеви сарми на фурна приготвяме на Бъдни вечер.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: