ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Селски хляб в гювеч

Селски хляб в гювеч

Селски хляб в гювеч
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
22/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + още при нужда
  • мая - 25 г прясна
  • вода - 300 мл
  • сол - щипка
  • захар - 1 щипка
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да приготвите този селски хляб с 500 г брашно, но аз добавих още малко, защото ми лепнеше тестото.

В малко водичка разтворете маята. Брашното изсипете на работния плот и направете кладенче в средата. Сипете останалите съставки.

Замесете тесто, сложете го в купа и покрийте с кърпа да втаса. Трябва да удвои обема си. Щом това стане, премесете още веднъж.

Сложете хляба в гювеч с капак, в който сте сложили хартия за печене. Оставете да втаса още веднъж. Направете няколко разреза, наръсете брашно.

Изпечете селския хляб в гювеч на 180 градуса в студена фурна. Печете със затворен капак до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: