ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Бананов сладкиш с карамелен топинг

Бананов сладкиш с карамелен топинг

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k663
Бананов сладкиш с карамелен топинг
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
19/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • банани - 3 бр. добре узрели
  • брашно - 235 г
  • яйца - 3 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • бакпулвер - 15 г
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • лимони - 1/2 бр. кора и сок
  • захар - 150 г
  • олио - 75 мл.
  • сусам - 3 - 4 с.л.
  • карамел - топинг, за поръсване при сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Изберете добре узрели банани, за да можете по-лесно да ги смачкате. Използвайте вилица или блендер. При тях добавете лимоновия сок - 3-4 с.л.

2. В друг съд разбийте яйцата, белтъка и захарта до пухкав крем. Добавете настърганата лимонова кора, ванилията, олиото и бананите - вече пюрирани.

Разбийте с миксер и малко по малко започнете да добавяте брашното, пресято с бакпулвера.

Направете го, докато уредът върви на най-ниски обороти или бъркате на ръка.

3. Пригответе тава, в която ще печете разкошния бананов сладкиш (27-28 см). Покрийте я с намазнена хартия за печене, ако нямате, може да намазните и поръсите с брашно директно тавата.

На дъното поръсете 1 с.л. сусам и сипете банановата смес. Върху нея наръсете останалите сусамови семена. Те ще се погрижат за хрупкавата коричка на вашия плодов сладкиш.

4. Печете за 40 минути на 180 градуса или до златист загар и страхотен аромат. След половин час може да проверите с клечка готовността.

Щом е готов, извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка. Декорирайте с топинга и с няколко кръгчета банан.

Да ви е сладко с тоз страхотен бананов сладкиш с карамелен топинг!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: