ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Барчета»Истински домашен шоколад

Истински домашен шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
557
1k
15k
103
Истински домашен шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
27/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции1

Необходими Продукти

  • какаово масло - 60 г + 2 г за добавяне накрая
  • какао - 40 г натурално на прах (100%)
  • мед - 30 г (или друг подсладители по избор)
  • ванилия - 1 прахче, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сложете метална купичка на водна баня и когато водата образува мехурчета по дъното, поставете в купичката 60 грама какаово масло, нарязано на малки шупли.

Разбъркайте и когато започне да се разтапя, отмерете с кухненски термометър температурата - трябва да достигне 40-45-6 градуса. Когато това се случи, дръпнете от огъня, независимо дали какаовото масло се е разтопило нацяло. Ако не е, просто бъркайте за кратко извън водната баня и то ще се разтопи от остатъчната топлина.

2. Сложете какаото и разбъркайте добре. След това добавете и меда или друг подсладител на вкус.

Температурата на сместа трябва да падне до 35 градуса. Веднага след като отмерите тези градуси, настържете 2 грама какаово масло към шоколада и отново разбъркайте до гладкост. По желание може да добавите прахче или екстракт от ванилия.

3. Сипете шоколадовата маса в правоъгълна формичка за целта и оставете на хладно, за да стегне. Може да се прибере и в хладилник.

Така приготвеният домашен шоколад е готов и може да му се насладите с удоволствие.

Съдържанието на какао в този истински домашен шоколад е 77%.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: