ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Чабата»Автентична Италианска Чабата

Автентична Италианска Чабата

marcheva14marcheva14
Новак
43823k30
Автентична Италианска Чабата
Снимка: marcheva14
1 / 2
29/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • мая - 2 ч.л. суха
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 490 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За разбъркване на продуктите за тестото за чабатата може да използвате лъжица или миксер. Аз избрах втория вариант.

В купата на уреда смесих маята и брашното. Включих на бавни обороти. Добавих солта, а после водата на няколко пъти, не наведнъж.

Получава се лепнещо тесто, но не се добавя допълнително брашно. Скоростта на уреда се усилва, за да се получи топка. За приблизително 7 мин. започва да се отлепя от стените на мискера.

Щом това се случи, миксерът се изключва. Тестото се слага в леко намазнена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 90-120 мин. на топло (70-75 градуса).

Когато е почти готово, два странични края се прехвърлят върху горните такива. Най-добре става с леко навлажнени ръце. Това се прави, за да се освободи тестото от всякакви газове и да се разпредели равномерно температурата в него.

След това тестото се слага върху набрашнена повърхност, може да поръсите и отгоре с брашно, защото е лепкаво. С помощта на метална шпатула се дели на две. Оформят се хлебчетата и се пренасят в плоска тава, покрита с хартия за печене. Леко се сплескват.

Чабатите се оставят така, докато фурната се затопли, пуска се на 220 градуса, задължително с купа вода на дъното.

Хубаво е да имате спрей с вода, с който да напръскате стените на тавата. Пръска се три пъти между интервал от 30 секунди.

Автентичната италианска чабата се пече около 40 мин. или до златист загар. Когато е готова, се оставя върху решетка да изстине.

Източник: Jennifer Menke

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: