ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Празнична Новогодишна Баклава

Празнична Новогодишна Баклава

Сия РибагинаСия Рибагина
Новак
611142k71
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Животът ще бъде по-сладък през следващата година, щом го започваме с празнична новогодишна баклава"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, приготвяме захарния сироп, защото той ще има нужда от време, за да се изстуди. В тенджера слагаме кората от една мандарина, захарта, вода и ванилиите.

Оставяме на умерен котлон да заври. Трябва да се получи захарен сироп с добра гъстота. Когато е готов, го оставяме да се охлади.

Започваме с приготвянето на празничната баклава. Взимам тава (30 см диаметър), която намазняваме хубаво. Най-долу слагаме 5 от корите. Може да подгънете краищата им. Поръсваме с 2 с.л. грис и известно количество орехи.

Продължаваме с нови 5 кори, върху които отново се слагат грис и орехи. Това е последователността до изчерпване на количествата. Хубаво е да ги разделите поне за 3 реда.

Разтопяваме маслото. Готовата баклава режем на ромбоиди и заливаме с горещото масло. Предварително загряваме фурната на 160-170 градуса.

Печем Празничната Новогодишна Баклава за 50 минути или докато придобие златист загар. Щом стане готова, я изваждаме и я заливаме с вече студения захарен сироп.

Щом се охлади, я оставяме в хладилник за минимум 12 часа преди консумация, за да се сиропира хубаво.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: