Начин на приготвяне
Първо, приготвяме захарния сироп, защото той ще има нужда от време, за да се изстуди. В тенджера слагаме кората от една мандарина, захарта, вода и ванилиите.
Оставяме на умерен котлон да заври. Трябва да се получи захарен сироп с добра гъстота. Когато е готов, го оставяме да се охлади.
Започваме с приготвянето на празничната баклава. Взимам тава (30 см диаметър), която намазняваме хубаво. Най-долу слагаме 5 от корите. Може да подгънете краищата им. Поръсваме с 2 с.л. грис и известно количество орехи.
Продължаваме с нови 5 кори, върху които отново се слагат грис и орехи. Това е последователността до изчерпване на количествата. Хубаво е да ги разделите поне за 3 реда.
Разтопяваме маслото. Готовата баклава режем на ромбоиди и заливаме с горещото масло. Предварително загряваме фурната на 160-170 градуса.
Печем Празничната Новогодишна Баклава за 50 минути или докато придобие златист загар. Щом стане готова, я изваждаме и я заливаме с вече студения захарен сироп.
Щом се охлади, я оставяме в хладилник за минимум 12 часа преди консумация, за да се сиропира хубаво.