Сборджийска туршия

НалиНали
Копирайтър
1044892551201
Сборджийска туршия
Снимка: Нали
1 / 5
08/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
6
"Силно препоръчваме тази превъзходна селска туршия"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 глава голяма
  • зелени домати - 1 кг
  • карфиол - 1 глава малка
  • камбита - 5 кг
  • моркови - 2 кг
  • целина - 1 връзка
  • Марината за 3 л буркан
  • оцет - 200
  • захар - 100 г
  • олио - 2 с.л.
  • морска сол - 3 с.л.
  • бахар - 5 бр.
  • черен пипер - 10 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • чесън - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една стара рецепта за туршия, която е готова за 4 - 5 дена.

Първо, започваме с измиването на всички зеленчуци добре, след което започваме да режем зелето на квадратни парчета.

Една глава се реже на четири парчета отгоре и тези четири парчета ги режем на ленти и после на средни квадратни парчета и заделяме на страни.

Изчистените моркови ги режем с оребрен нож, за да изглеждат красиви при сервиране.

Изчистване семките на камбите и ги режем на средни парчета, зелените домати режем на осем парчета, ако са по големи на повече и главата целина разделяме на малки парчета.

Започваме да редим зеленчуците в бурканите, които са с винтовки капачки.

В дъното на буркан слагаме малко чесън, целина, черен пипер, бахар и ред по ред редим от всички зеленчуци, докато се запълни буркана догоре.

Взимаме една тенджера слагаме вътре оцет, сол, захар, олио и слагаме на котлона да заври сместа, след като е готова маринатата, изсипваме отгоре на зеленчуците и разбъркваме, колкото можем, за да се смеси марината със зеленчуците и затваряме капака на буркана. За всеки буркан варим марината поотделно.

След около три часа отваряме буркана, пак разбъркваме, колкото можем, че малко трудно става, когато още не са омекнали зеленчуците, затваряме и обръщаме буркана на обратно.

На следващия ден пак забъркваме и обръщаме буркана, не слагаме вода изобщо, зеленчуците след няколко дена започват да си пускат сока - не е необходима вода.

За по-лесно може да го приготвите в голям бидон с капак, ще е по-удобно за разбъркване и няма да се наложи да обърнете буркани през няколко часа.

Тази рецепта за сборджийска туршия може да се консумира след 4-5 ден от приготвянето му.

Силно препоръчвам става превъзходна селска туршия.подобни рецепти

подобни рецепти

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: