ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Турска мусака с патладжан

Турска мусака с патладжан

НалиНали
Копирайтър
1085122661752
Турска мусака с патладжан
Снимка: Нали
1 / 2
26/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Този път направете мусаката по-различна - например с патладжани"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • картофи - 6 бр. големи
  • кайма - 500 г телешка
  • доматена салца - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • олио - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • за заливката
  • кисело мляко - 1 в.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - щипка
  • кашкавал - за поръсване - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с рязането на патладжана на големи тънки филийки, поръсваме с малко сол и оставяме да излезе горчивата вода.

В загрят грил тиган изпичаме патладжаните и заделяме на страни.

Режем всички зеленчуци на малки кубчета.

Взимаме една голяма тенджера и слагаме на дъното олио и започваме да запържваме лука с чушката за малко, след което прибавяме телешката кайма.

Запържваме до готовност и слагаме доматената салца, запържваме още малко и прибавяме картофите и домата.

Прибавяме още подправките и солта и оставяме за малко да се сготвят в тенджерата с водата.

Взимаме една голяма тава за печене и отдолу редим грилованите патладжани. Прибавяме част от сместа с картофите и каймата, пак редим патладжани и така, докато свърши всичко.

Турската мусака се пече на 180 градуса за около 1 час. Отгоре заливаме с приготвената заливка от млякото, разбъркано с яйца и брашно.

Печем турската мусака с патладжани още 15 минути и след което поръсваме с кашкавал.

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: