ezine.bg»Рецепти»Паста»Сос за Спагети»Талиатели Неаполитана

Талиатели Неаполитана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8082k15k897
Талиатели Неаполитана
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
03/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
47 мин.
Порции
2
"Талиатели Неаполитана са изкушаващо вкусни, толкова, че не сме срещнали някой, който да им се противопостави"

Необходими Продукти

  • талиатели - 220 г за две порции
  • домати - 4 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • доматена паста - 1 с.л. концентрат
  • босилек - 6 листа пресен или 2 - 3 щипки сушен
  • черен пипер - 2 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 40 мл
  • пармезан - 35 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сос Неаполитана за паста е един от най- елементарните и основни сосове в италианската кухня.

Приготвя се на базата на домати и е с изкусителен дъх на босилек, което в комбинация с пармезана прави едни толкова прости съставки да формират чудесен вкус и очарование.

За да приготвите соса за пастата талиателе, измийте доматите и направете в основата им фин прорез под форма на кръстче, така ще се обелят по- лесно.

Потопете ги във вряща вода за кратко, като по този начин се осъществява процеса шокиране и те леко ще омекнат.

Извадете с решетъчна лъжица и обелете.

Нарежете на ситно или настържете лука и чесъна. Сложете ги да се запържат до омекване и много лек загар в зехтина. През това време си накълцайте и обелените домати или и тях настържете. Сложете ги при лука, подправете с черен пипер, сол и бисилек и оставете соса да къкри на слаб огън 15-20 минути.

Ако доматите ви не са били много сочни, сипете малко водичка, за да не загаря и често разбърквайте.

Когато сос Неаполитана е почти готов, си сложете да се свари пастата според указанията на пакета.

Извадете с решетъчна лъжица пуснете при соса с леки подхвърляния на тигана, за да се смеси хубаво пастата с доматения сос.

По желание може да добавите и малко от водата от варенето, която е обогатена с нишесте, и ще придаде кремообразност. Същи така, ако искате си сложете и лъжица-две пармезан на прах, за да подсилите вкуса.

Поснесете талиателите неаполитана топли на момента и ги поръсете с пармезан на люспи и още пресен или сушен босилек.

Добър апетит!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: