ezine.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с къпани кори

Тиквеник с къпани кори

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9013k7k2k6
Тиквеник с къпани кори
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
15/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
105 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 3 с.л
  • вода - 100 мл
  • тиква - 500 г предварително настъргана
  • орехи - по желание
  • канела - по желание
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио
  • пудра захар - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа предварително разбиваме яйцата, олиото и водата и омесваме тесто.

Прибавяме брашното докато се получи твърдо тесто. Разделяме го на топки и ги оставяме покрити с кърпа. Изчакваме така 25-30 минути.

От всяка топка с точилката разточваме кори, които са с дебелина от около 2 мм.

След като омесим една кора, разделяме я по широчина на 2.

Слагаме на котлона голяма тенджера с вода и добавяме една шепа сол, като изчакваме докато водата заври.

Поставяме една по една корите във врящата вода за 2-3 секунди и премахваме веднага. След това същата кора поставяме в друг съд със студена вода за да спрем процеса на варене на самото тесто.

Намазваме дъното на тавичка с олио.

Омесвате настърганата тиква със захарта, канелата, орехите и олиото добре.

Когато изкараме кората, разпределяме от сместа по дължина на кората. Завиваме на руло, нареждаме в тавичката и така с останалите кори.

Поставяме в печката и печем тиквеника до желания загар. При сервиране може да поръсим с пудра захар.

Тиквеникът с къпани кори е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: