Домашно пиде

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8022k15k551
Домашно пиде
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
11/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
42 мин.
Порции
6
"Мекичко и ароматно домашно пиде, което и да поднесете изстинало, пак ще бъде много, много вкусно"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в 100 мл от водата, предварително леко затоплена до 37 градуса (телесна температура). Покрийте съда с кърпа и оставете сместа да шупне за 15 минути.

2. Пресейте в голяма купа брашното със солта. В средата направете кладенче и в него налейте останалата водичка, олиото, киселото мляко и шупналата мая.

3. Омесете гладко и еластично тесто, оформете го на топка и оставете в намазнена купа за 2 часа, като завиете с фолио или кърпа, но така че да има достатъчно пространство да бухва.

4. От втасалото тесто оформете два плоски овални или продълговати хляба, като оставите ръбовете по-дебели, а в средата с притискане на шишче или с нож направите квадратчета или ромбове.

Оставете в тавата да си втасат отново за приблизително 40 минути.

5. Намажете с разбития с малко прясно мляко жълтък и поръсете със сусам- черен и златист. Ако нямате черен сусам, използвайте маково семе.

6. Печете в загрята на 220 градуса фурна за около 20-22 минути или до златист загар.

След като е готово домашното пиде, покрийте с кърпа за 5-10 минути.

Поднесете домашното пиде топло или изстинало, винаги е много вкусно, мекичко и ароматно!

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: