Ezine.bg»Рецепти»Морски дарове»Тапас»Панирани хрупкави скариди с чеснов сос

Панирани хрупкави скариди с чеснов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Панирани хрупкави скариди с чеснов сос5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Лятото отдавна е тук, затова му се насладете максимално - пригответе още днес за вечеря тези хрупкави панирани скаридки с чеснов сос"

Необходими продукти

  • скариди - 500 г необелени
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 2 щипки + още за соса
  • лимони - 1 бр.
  • яйца - 2 бр. големи
  • майонеза - 10 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • кайенски пипер - 2 сухи чушлета
  • царевично брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете скаридите, като първо откъснете главите, после крачетата и накрая премахнете обвивката. Ако са по- големи, премахнете нервчето, което преминава през тялото на морския дар. Това става много лесно с клечка за зъби и леко издърпване.

Опашката оставете, защото така ще ви е по-лесно при планирането.

Отстранените глави и обелки задължително запазете, за да сварите с тях невероятно вкусен бульон, който може да използвате за различни рибни ястия.

2. Настържете кората от половината лимон на фино ренде за цитруси. Изстискайте и сока.

3. Обелените скариди посолете и поръсете с черен пипер и фината лимонова кора. Размесете хубаво, за да се овкусят добре.

4. В две отделни купички си пригответе разбитите яйца с щипка сол и царевичното брашно. За още по- голяма хрупкавост може да го смесите с галета.

5. Загрейте олиото на умерен огън и в него изпържете скаридите, оваляни първо в яйце, после в сухата смес, а по желание направете и двойна панировка.

Веднага след като хрупкавата панировка стане златиста, изваждайте пържените скариди върху кухненска абсорбираща хартия готовите скариди.

Може да опитате първите и ако отвътре са още леко сурови, то трябва да намалите още малко огъня, за да успяват да се сготвят и отвътре.

6. Забъркайте вкусен, класически чеснов сос от майонеза, сок от лимон, счуканите скилидки чесън и малко сол. За да го направите уникален и интересен, добавете стритите люти чушлета. Пикантната нотка много ще отива на тези скариди.

7. Подредете топлите морски дарове в чинии за сервиране и поднесете с приготвения чеснов сос.

Добър апетит с тези панирани хрупкави скариди с чеснов сос!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: