ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Диетичен пълнозърнест хляб

Диетичен пълнозърнест хляб

Диетичен пълнозърнест хляб
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 7
31/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне18 мин.
Готвене40 мин.
Общо58 мин.
Порции12

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 150 г пшенично
  • брашно от спелта - 150 г пълнозърнесто
  • ръжено брашно - 50 г пълнозърнесто
  • брашно - 150 г от твърда пшеница
  • овесени ядки - 120 г + за поръсване на хляба
  • пшеничени трици - 50 г (или овесени)
  • мак - 5 - 10 г + за поръсване
  • вода - 360 мл.
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • лед - 8 кубчета, за генериране на пара
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Смесете в купа всички видове брашна и маковото семе.

Овесените ядки и триците пуснете да се смелят за кратко, като не е нужно да стават на съвършено фино брашно. Сипете и тях при сухите съставки и в средата направете кладенче.

2. Стоплете водата до телесна температура - 37 градуса. Сипете я в кладенчето и в нея разтворете маята и захарта. Разбъркайте с малко от брашната и оставете да шупне за 8-10 минути.

3. Постепенно прибавяйте още брашно към кладенчето, докато се усвои всичкото. Омесете тесто, с което работете поне 10 минути. Ако ползвате миксер с приставки за тесто или кухненски робот, които месят на по-високи обороти, тогава са ви нужни не повече от 5 минути.

4. Оставете тестото да втаса за час и половина - два или докато удвои обема си. След това го прехвърлете на леко намазнен плот и с намазнени ръце сплескайте тестото. Сгънете от едната и от другата страна навътре два от краищата му, като по този начин се образува продълговато хлебче.

Намажете го с вода и поръсете с овесени ядки и маково семе.

5. Сложете пълнозърнестия хляб в тавичка, покрита с хартия за печене, и оставете да втаса отново за около 2 часа.

6. Загрейте фурната до 220 градуса, а най-отдолу оставете празна тава, за да се нагорещи.

Сложете хляба на ниска или средна решетка, а в тавичката най-отдолу пуснете половината лед.

Затворете веднага фурната и печете 10-15 минути, след което намалете температурата на 200 градуса.

Слагайте лед още на два пъти, а може и да пръскате стените на фурната със спрей с вода.

7. Хлябът е готов, когато при почукване по коричката издава звук на кухо. Печенето му обикновено отнема 40 минути.

Оставете го да изстине върху решетка, преди да нарежете.

Вкусен, ароматен и много диетичен пълнозърнест хляб хляб, подходящ за диета!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: