Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Сиропирана локумена баница

Сиропирана локумена баница

Сиропирана локумена баница
Снимка: Вероника Михайлова
2 / 3
27/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Буквално ще броите часовете до другия ден, когато вече тази локумена баница ще бъде готова за хапване"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • локум - 2 кутии (280 г)
  • За плънката
  • краве кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • За сиропа
  • захар - 300 г
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете една купа и разбийте първо яйцата.

След това добавете млякото, после захарта и олиото. Накрая добавете брашното заедно с бакпулвера. Разбъркайте добре.

Вземете локума и го нарежете на малки парчета.

Вземете корите, пригответе си 2 листа от тях за всяка ролка от баницата.

Върху гладка повърхност, застлана с фолио, сложете първия лист кора.

Върху него с четка вземете от сместа и нанесете върху нея, после сложете другия лист отгоре.

Намажете отново със сместа и след това откъм тясната страна на корите наредете от локумените парчета.

После с леко повдигане на фолиото навийте ролка.

След като сте я навили, я пренесете в тава за печене. Така се процедира с всички листа от корите, докато не свършат продуктите.

Готовата баница намажете отгоре с малко олио/масло и печете във фурна на 180 градус. Печете я до златисто.

Вече готовата изпечена баница я оставете да се изстине, като през това време направете сиропа за нея.

За целта вземете касерола, сипете в нея захарта и я сложете на средна степен на котлона. Варете до пълно разтапяне на захарта и получаване на карамел.

След това внимателно сипете водата. Варете още около 5 мин и след това оставете настрани. След което изсипете сиропа върху сладката баница.

Оставете готовата сиропирана локумена баница за една нощ, преди да я поднесете.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: