ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеници»Любимата бабина лютеница

Любимата бабина лютеница

НикиНики
Новак
139
456
2k
6
Любимата бабина лютеница
Снимка: Ники
22/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне120 мин.
Готвене120 мин.
Общо240 мин.
Порции10
"От домашната лютеница по-вкусна няма, да знаете"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В края на всяко лято идва време за приготвянето на лютениците.

Определено за приготвянето им си иска доста време, и за това повечето от нас предпочитат купената от магазина. Но вкуса няма нищо общо с домашната лютеница, а удоволствието да топнеш бучка хляб във вече готовата гореща лютеница, е незаменимо.

Започваме с подготовката на чушките. Почистваме ги от семките, измиваме ги и подсушаваме. Изпичаме ги и поставяме в съд с капак да се задушат, за да се обелят по-лесно.

През това време си измиваме доматите и ги минаваме през машинка, която отделя ципите и семките.

Обеления пипер също минаваме през машинка с по-едро смилане.

В подходящ съд смесваме пипера, доматите, солта и захарта. Слагаме на тих огън и варим лютеницата на баба.

Щом сместа заври, трябва да бъркаме непрекъснато, за да не загори. Почти накрая добавяме олиото и нарязания на ситно магданоз.

Щом лютеницата се сгъсти, отнемаме от огъня и още топла, я разпределяме в бурканчета. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме за около 10 минути. Нашата любима бабина лютеница е готова!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: