ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички по гръцки

Пълнени тиквички по гръцки

Пълнени тиквички по гръцки
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
12/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Обожаваме тиквички - особено приготвени по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр.
  • телешка кайма - 200 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 3 бр.
  • ориз - 1 ч.ч. - сварен
  • бадеми - 1 с.л. - натрошщени
  • стафиди - 2 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • червен пипер - 1/4 ч.л.
  • канела - 1 щипка
  • кимион - 1 щипка
  • кашкавал - 150 г настърган /или сирене/
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките, разполовяваме ги по дължина и ги издълбаваме.

Нарязваме издълбаната вътрешност на дребно и я сипваме в купа.

Посоляваме, добавяме зехтина, каймата, сварения ориз, кимиона, черния пипер, червения пипер, канелата, нарязаните бадеми, стафидите.

Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги сипваме в купата. Доматите обелваме и нарязваме и ги добавяме при останалите продукти.

Разбъркваме много добре и с тази смес пълним издълбаните тиквички.

Подреждаме пълнените тиквички ги в тава.

Загряваме фурната на 200 градуса и печем тиквичките около 35 минути.

След това ги поръсваме с настърган кашкавал или сирене и запичаме още малко до разтопяване на кашкавала.

Сервираме пълнените тиквички по гръцки поръсени с нарязан пресен магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: