Класически зелеви сарми в гювеч

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
692
2k
5k
365
4
02/08/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо42
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • кисело зеле - 1 бр. малка зелка
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава, нарязана на ситно
  • ориз - 250 мл
  • чубрица - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - на вкус
  • олио - 100 мл
  • зелев сок - и вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера изсипваме олио и поставяме лука. Запържваме го добре и към него добавяме каймата.

Прибавяме подправките, ориза и изсипваме 600 мл от зелевия сок и водата.

Оставяме да къкри на слаб котлон докато оризът усвои течността.

В гювеча най-отдолу поставяме изрезки от киселото зеле или цели листа.

След като е готова сместа започваме да си завиваме сармите, като от самата зелка си изрязваме листата, а от тях премахваме по-дебелата част.

Ако листото е голямо, го режем на половина.

Вземаме листо, в средата поставяме от сместа, загъваме веднъж, като от двата края свиваме и продължаваме да навиваме сармата.

Нареждаме готовите сарми, отгоре поръсваме мъничко олио и затискаме с чиния.

Захлупваме с капак, поставяме в студена фурна на най-ниското ниво за печене и включваме фурната на максимум - отгоре и отдолу.

Преди да премахнем отхлупваме капака, премахваме чинията и оставяме сармите да се запекат.

Класическите зелеви сарми в гювеч са готови.

Традиционен български гювеч с капак 5л-8%
Приготвяй си тази рецепта в:
Традиционен български гювеч с капак 5л
23.99 лв.
21.99 лв.
Виж ››

За приготвянето на вкусно, ароматно и здравословно ястие винаги може да разчитате на този традиционен гювеч с капак и стилни вградени дръжки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар