ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Класически домашен тутманик

Класически домашен тутманик

Класически домашен тутманик
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
24/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Събуждане с аромат на домашен пухкав тутманик - любимото ни"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл топла
  • кисело мляко - 200 г
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 700 - 800 г
  • плънка
  • сирене - 250 - 300 г натрошено
  • яйца - 1 голямо
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
  • олио - за корите за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода се натрошава 20 г мая, добавя се захар, брашно 3-4 с.л. и разбъркваме добре. Оставя се на топло да шупне.

Сипва се брашно в тава, в средата чукваме яйцата, добавя се активираната мая, олио, сол и отново с вилица се разбърква топка тесто, което се замесва на средно меко тесто. Намазва се отгоре с олио и оставяме да втаса 30-40 минути.

Приготвя се плънка от натрошено сирене и 1 яйце. Втасалото тесто се разделя на две части, а всяка се разделя на още 2, общо 4 топки.

Върху повърхност, поръсена с брашно, се точи правоъгълна кора с размер 1 педя на 2 широка. Намазва се с олио, поръсваме с част от плънката, отгоре се нарежда 2 кора, олио и плънка.

Двете кори една върху друга се навиват на руло, нарязваме на пънчета и нареждаме в тава 30 см върху хартия за печене. Останалите топки се оформят по същия начин.

Оставя се на топло да почине тестото и тавата да се изпълни за 15 минути. С четка се намазва с разбит жълтък, кисело мляко и олио.

Поръсваме сусам и печем тутманика на 180 градуса, до готовност около 40 минути. Изважда се, напръсквам с хладка вода и покриваме с кърпа за 5 минути.

Начупваме тутманика и хапваме за закуска с кисело мляко!

Класическият домашен тутманик е чуден.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: