ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Калмари на фурна по гръцки

Калмари на фурна по гръцки

НикиНики
Новак
2247613k262
Калмари на фурна по гръцки
Снимка: Ники
1 / 2
22/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
2
"В дом, в който морските деликатеси са на почит, калмарите по гръцки се приготвят задължително"

Необходими Продукти

  • калмари - 2 бр. туби
  • ориз - 100 г
  • олио - 150 мл
  • жълтъци - 4 бр.
  • зехтин - 4 с.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • морски дарове - 400 г микс
  • зехтин
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 - 2 ч.л
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - пресен
  • зеленчуков бульон - 3 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • дафинов лист
  • бял пипер - 15 зърна
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме с подготовката на бульона. В 2 л вода слагаме бульоните.

Нарязаните на ситно лук и морков, дафиновият лист, белия пипер. След като водата заври и зеленчуците омекнат, потапяме калмарите за не повече от 3 минути.

Приготвяме си плънката, като задушаваме лука в зехтина заедно с морските дарове. След като омекнат, добавяме ориза, когато стане прозрачен, наливаме 300 г от бульона, в който сме варили калмарите.

Приготвяме си сос, като към разбитите жълтъци добавяме олиото, което сме сгорещили, но не препържили. Пасираме подобно като за майонеза.

Овусяваме със солта, захарта, лимоновия сок и черния пипер.

Пълним калмаритите с плънка, поставяме в тавичка и покриваме със соса.

Слагаме пълнените калмари във фурната за около 60 мин.

Поръсваме калмарите на фурна по гръцки с пресен магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: