Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Милинки»Пухкави милинки с плънка

Пухкави милинки с плънка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k5981
Пухкави милинки с плънка
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
11/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Любимите пухкави милинки със сирене"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • яйца - 1+2 белтъка
  • мая - 20 г (прясна)
  • вода - 150 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • заливка
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 3 с.л.
  • сирене - 100 г
  • галета - 2 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Прибавете сместа към брашното заедно с киселото мляко, олиото, 1 яйце и 2 белтъка. Жълтъците заделете за заливката на милинките.

Замесете меко нелепнещо тесто. Готовото тесто поставете в купа и покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете на топло за около 1 час или докато тестото удвои обема си.

Намажете дълбока тава (26-28 см) с малко олио.

Натрошете сиренето за плънката.

От тестото късайте късове с големина на кайсия. С намазнени пръсти разстелете и поставете в центъра по 1 ч.л. натрошено сирене. След това оформете на топче.

Наредете милинките в тавата, предварително намазана с олио, и оставете отново да втасат за 20-30 минути.

През това време си пригответе заливката. Смесете двата жълтъка с киселото мляко и олиото. Прибавете и натрошено сирене.

Залейте втасалите милинки и поръсете с 2 с.л. галета.

Сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 40-45 минути - до приятен златист загар на пухкавите милинки с плънка.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много вкусни! Превъзходни!
19.05.2022 19:45